Slachtoffers van een arbeidsongeval zijn gemiddeld één maand out. Dat blijkt uit de meest recente cijfers (2020) van het Federaal Agentschap voor Beroepsrisico's. Gelukkig geniet u de financiële bescherming van uw arbeidsongevallenverzekering, maar herstellen van een arbeidsongeval kan lastig zijn en lang duren. Soms ondervindt u zelfs blijvende gevolgen. Daarom geldt ook hier: voorkomen is beter dan genezen. Lees hier onze heel concrete tips voor de preventie van arbeidsongevallen.
Bij 89,5% van de ongevallen op de werkplek is de werknemer niet blijvend arbeidsongeschikt. Maar bij 10,5% is de arbeidsongeschiktheid permanent of overlijdt de persoon. Werkt u in de transport- of bouwsector, dan loopt u het meeste risico om het slachtoffer te worden van een arbeidsongeval, met dikwijls ook de zwaarste gevolgen. Financieel kan u rekenen op een arbeidsongevallenverzekering van uw werkgever, maar het herstel kan lang en zwaar zijn. Soms houden slachtoffers ook blijvende ongemakken over aan het ongeval. Genoeg redenen dus om arbeidsongevallen zo veel mogelijk te voorkomen.
Eerst enkele opvallende cijfers over ongevallen op de weg van en naar het werk, in vergelijking met ongevallen op de werkplek zelf:
Wat kan u doen?
Op kantoor of op de werkvloer schuilt het gevaar vaak in een klein hoekje. Zo komt uitglijden, verstappen of struikelen vaker voor dan u denkt en dikwijls met ernstige gevolgen. Valpartijen zijn de oorzaak van:
En verder:
Samen met uw werkgever kan u een zo veilig en gezond mogelijke werkomgeving creëren om arbeidsongevallen te vermijden.