Cecile Delooz
Geef uw mening : 
 
( 1 stem )
Ontdek de bijbehorende producten

Is er nog plaats voor opkomende markten in een gediversifieerde aandelenportefeuille?

De voorbije jaren hebben veel investeerders een deel van hun portefeuille gediversifieerd naar de zogeheten opkomende markten. Door een deel van de portefeuille te investeren in groeilanden kunnen investeerders profiteren van de hogere economische groeicijfers die deze landen kunnen voorleggen. 

Gezien het toenemende belang van de opkomende landen in de wereldeconomie lijkt het ook zinvol om op langere termijn in deze landen aanwezig te zijn. Cécile Delooz, senior equity portfolio manager bij AG, maakt een analyse.​

​​​

Vandaag vertegenwoordigen opkomende landen al iets meer dan 50% van het globale BBP, een cijfer dat naar 60% zou kunnen oplopen tegen 2030.

De belangrijkste landen in groeilandenindexen zijn China, Taiwan, India, Zuid-Korea, Brazilië en tot voor kort Rusland. Deze laatste is echter na de inval in Oekraïne uit alle indexen verwijderd.

Van deze vijf grootste landen springt er één in het bijzonder uit: China. Met anderhalf miljard consumenten neemt het land wereldwijd de tweede plaats in en is het goed voor 18% van de wereldwijde groei, net na de VS met 25%.  Vandaag bedraagt het aandeel van China in de MSCI EMERGING MARKETS-index 35%. De Chinese groeimotor is echter al een tijdje aan het sputteren en de oorlog die Rusland is begonnen, weegt eveneens op het sentiment.

Tijd om in dit artikel dan ook stil te staan bij wat het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zegt over de mondiale groei.

Wat zijn de vooruitzichten voor de wereldwijde economische groei dit jaar?

Het IMF publiceert elk kwartaal zijn vooruitzichten voor de economische groei. De recentste zijn van januari 2022. De huidige geopolitieke drama's kunnen natuurlijk leiden tot een aanpassing van deze groeiprognoses.



Voor januari verklaart de herziening van de Chinese en Amerikaanse groei grotendeels de daling met een halve procent van de wereldwijde groeivooruitzichten van het IMF (in vergelijking met het vorige kwartaal). Het strikte lockdownbeleid in China bij een heropflakkering van de coronabesmettingen (zoals momenteel het geval is voor Shanghai en Shenzhen​​) zou de wereldwijde economische groei aanzienlijk kunnen vertragen. Bovendien hebben de Verenigde Staten een tekort aan arbeidskrachten en hebben ze te kampen met problemen in de toeleveringsketens, wat de mondiale groei ook zou kunnen afremmen.

"De groei vertraagt omdat de economieën worstelen met verstoringen in de toeleveringsketens, hogere inflatie, recordschulden en aanhoudende onzekerheid." (IMF)
2021: mindere prestaties van de opkomende markten en vooral van China

2021 was geen goed jaar voor de opkomende landen, hoewel we dit moeten nuanceren naargelang de regio. De MSCI WORLD – zonder de opkomende markten – was goed voor een prestatie van 31%, maar de opkomende markten  gingen er slechts met 5% op vooruit.

Er zijn veel redenen voor deze underperformance. Een aantal landen die sterk afhankelijk zijn van het toerisme hebben zware klappen gekregen tijdens de pandemie, maar dit slechte resultaat is vooral te wijten aan China. De impact van de verschillende lockdowns op de binnenlandse productie en consumptie is overduidelijk. Peking heeft ook de controle heroverd over hele sectoren van de Chinese economie: internet, videogames, onderwijs, onlineverkoop, enz. Hierbij kwam nog de ineenstorting van vastgoedgiganten die gebukt gingen onder een duizelingwekkende schuldenlast. De vastgoedsector is goed voor meer dan 30% van het Chinese bbp.

Onderstaande grafiek geeft de historische ontwikkeling weer van de jaarlijkse groei van China. Voor 2022 werd deze groei geraamd op 5,6%, dit is een daling met 2,5% tegenover 2021, dat gekenmerkt werd door de spectaculaire heropleving na de Covid-crisis van 2020. 




Wat mogen we in 2022 van China verwachten?

Begin 2022 volgt China zijn eigen agenda op het vlak van monetair beleid. Zo verlaagt het land de reserveverplichtingen voor banken en de rentetarieven voor leningen om de economie en de groei te stimuleren. Bovendien heeft de Chinese vicepremier onlangs een versoepeling aangekondigd van bepaalde regels in de technologiesector en is hij voorstander van een uitgesproken dialoog tussen Chinese en Amerikaanse regelgevende instanties. Dit leidde in februari tot een indrukwekkende heropleving van de Chinese technologiesector.

Dit vormt wellicht het startschot van een monetaire versoepeling, waardoor het land zijn doelstellingen kan nastreven:

  • Gemeenschappelijke welvaart door het wegwerken van inkomensverschillen
  • Schuldafbouw van de vastgoedsector en de bredere economie
  • Decarbonisatie van de industrie 

Conclusie​

In een klimaat van groei en lage rente blijven aandelenmarkten aantrekkelijk. We zullen in 2022 nog heel wat volatiliteit kennen door de hoge inflatie. De onzekerheid over de rentebewegingen houdt aan bij beleggers. Dit verergert nog door de onzekerheid over de oorlog in Oekraïne en de gevolgen van de economische sancties tegen Rusland.

De opkomende markten, en China in het bijzonder, vertegenwoordigen nog steeds een gediversifieerde tactische positie in de portefeuilles. Hun waarderingen zijn naar historische maatstaven hoog, maar blijven aantrekkelijk in vergelijking met die van de ontwikkelde landen, vooral de VS, zoals blijkt uit onderstaande grafiek. Die toont dat de waardering (koers-winstverhouding) van de opkomende markten (blauw) nog steeds gunstiger is dan die van de eurozone (oranje) en van de wereldwijde aandelen (grijs).​





​​​[1] Rusland is op 9 maart geschrapt uit alle MSCI-indexen en maakt niet langer deel uit van het beleggingsuniversum.​​​​​​​​​​​​​



In ons magazine