Een val op een niet-vrijgemaakt voetpad? Wie is aansprakelijk?
Ontdek de bijbehorende producten

Een val op een niet-vrijgemaakt voetpad? Wie is aansprakelijk?

Tijdens de winter kunnen trottoirs gevaarlijke plekken worden voor de gebruikers ervan. Wintervreugde kan al snel omslaan in een juridisch probleem als iemand net voor uw deur valt.

In de meeste gemeenten is het verplicht om de sneeuw, ijzel of afgevallen bladeren voor je deur te ruimen. Als u uw stoep niet vrijmaakt, riskeert u een boete die kan oplopen tot 250 euro!

 

Verminderen

Ook volgens het Burgerlijk Wetboek bent u verplicht uw stoep te ruimen. Als een voorbijganger valt op een niet-vrijgemaakte stoep, kan hij of zij zich tegen de persoon keren die in het huis woont die een fout heeft begaan in de zin van artikel 1382 BW.

Concreet betekent dat dat alle bewoners (eigenaars of huurders) de stoep voor hun huis moeten vrijmaken. Als het gaat om een gebouw in mede-eigendom, duiden de mede-eigenaars de persoon aan die verantwoordelijk is voor die taak.

 

Verminderen

 

U moet ook weten dat geen enkele verzekering eventuele boetes opgelegd door de gemeente voor het niet-naleven van een gemeentelijke verplichting, zal vergoeden.

 

Verminderen

​​