Schuldsaldoverzekering
Ontdek de bijbehorende producten

Welke dekking kies ik voor mijn schuldsaldoverzekering?

Verzeker uw woonlening ... en uw gemoedsrust!

Staat u op het punt een huis te kopen? Uw bank heeft u waarschijnlijk al iets verteld over de schuldsaldoverzekering. Als u zo'n verzekering afsluit, beschermt u niet alleen uw lening, maar ook uw gemoedsrust en die van uw dierbaren. Wist u dat er verschillende dekkingen zijn?

Verschillende dekkingen voor verschillende behoeften

Als u samen met uw partner een woning koopt, rekent u in principe op beide lonen om de lening terug te betalen. Als één loon wegvalt, kan de aflossing van de hypothecaire lening al snel een financiële last worden voor de overblijvende partner. Het is dus belangrijk om uzelf de juiste vragen te stellen voor u een lening afsluit.

Is het haalbaar om met één inkomen de maandelijkse aflossing te betalen? Het antwoord zou wel eens een invloed kunnen hebben op de dekking die u kiest!

Voorbeeld: werkt u of uw partner deeltijds? Misschien denkt u dat het niet de moeite is om het deeltijdse loon te verzekeren. Maar toch ... Als een van beide partners overlijdt, blijven de vaste kosten, facturen en maandelijkse aflossingen zich opstapelen. Dit kan een financiële last zijn, zelfs als de overblijvende partner een hoog loon heeft.

50/50-verdeling

Bij een 50/50-verdeling zijn u en uw partner elk voor 50% van het geleende bedrag verzekerd. Als een van beide partners overlijdt, betaalt degene die overblijft nog de helft van het saldo van de lening terug.

100/100: totale bescherming

Deze dekking biedt volledige zekerheid, ongeacht welke partner overlijdt. Als u kiest voor een schuldsaldoverzekering met totale bescherming, betaalt AG het volledige saldo van uw lening terug.

Goed om te weten
Getrouwd, wettelijk samenwonend, feitelijk samenwonend ... uw burgerlijke staat doet er niet toe. In elke situatie kan u een schuldsaldoverzekering afsluiten. Twee zussen kunnen bijvoorbeeld samen een huis kopen en een schuldsaldoverzekering afsluiten. Het hoeven ook geen familieleden te zijn!

Schuldsaldoverzekering: nuttig voor alleenstaanden?

Alleenstaande? Misschien denkt u dat een schuldsaldoverzekering dan geen zin heeft. Toch raden we u aan om erover na te denken om uw woonlening te dekken. Waarom? Uw erfgenamen, maakt niet uit of het nu uw ouders, broers, zussen enz. zijn, kunnen uw eventuele schulden erven.

Bovendien kan uw situatie in de toekomst veranderen ... Wie weet komt u wel de liefde van uw leven tegen! Of het nu gaat om uw toekomstige partner of uw naasten, deze verzekering beschermt hen tegen onaangename verrassingen.

Hebt u gekozen voor een lening met variabele interestvoet?

Voor uw schuldsaldoverzekering hebt u twee mogelijkheden:

  • U sluit een schuldsaldoverzekering af aan de interestvoet die geldt bij de start van uw hypothecaire lening: telkens als de interestvoet verandert, wordt ook het tarief van uw verzekering aangepast.
    Vergeet deze aanpassing niet want dan loopt u op een gegeven moment het risico dat u niet (voldoende) verzekerd bent. In sommige gevallen wordt de interestvoet automatisch aangepast aan die van de hypothecaire lening. Dan hoeft u niets te doen. 
  • U sluit een schuldsaldoverzekering af tegen de maximale interestvoet: u hoeft de interestvoet van uw verzekering niet aan te passen, ook niet als die van uw lening stijgt.

Nog een laatste tip

Denk er ook over na wat er met uw lening zou gebeuren als u invalide zou worden​.