Pensioensparen
De eerste stap naar uw aanvullend pensioen. Voor 2017: tot 282 euro fiscaal voordeel (+ gemeentebelasting).
Ontdek deze producten bij:
BNP Paribas Fortis
Uw makelaar
bpost bank
Rentevoet van 0,75 % in voege op 01/08/2017. Wijzigingen zijn steeds mogelijk. De rentevoet is gewaarborgd vanaf het moment dat de premie(s) op de rekening van AG Insurance staat (staan) en is gewaarborgd tijdens de resterende looptijd van het contract.
Een vast rendement van 0,75 %

Sparen voor uw pensioen levert u een aantrekkelijk rendement op dat nog kan oplopen door jaarlijkse winstdelingen.
De winstdeling is niet gewaarborgd en hangt af van de economische conjunctuur en de financiële resultaten van AG Insurance.

100 % veilig

Pensioensparen is veilig. De rentevoet is vast. U belegt niet rechtstreeks op de beurs.

Een spaarplan op maat voor uw pensioen

U spaart in 2017 een maximumbedrag van 940 euro. Of minder als dat u beter uitkomt. U kiest zelf wanneer en hoe.

Ook een bescherming van uw dierbaren

U kiest – binnen de fiscale grenzen - wie het opgebouwde kapitaal ontvangt als u overlijdt. Zo kunt u uw nabestaanden beschermen. Er zijn eventueel successierechten verschuldigd.

 

Waarom is pensioensparen iets voor mij?

Het gemiddelde pensioen in België bedraagt 1119 euro. Een extraatje boven op uw wettelijk pensioen is dus meer dan welkom. Omdat u ook tijdens uw pensioen volop van het leven wilt genieten. Pensioensparen van AG Insurance helpt u daarbij, 100 % veilig, met een aantrekkelijk rendement en met belastingvoordeel:

 • De rentevoet van elke storting is gegarandeerd tijdens de hele looptijd. U komt nooit voor verrassingen te staan. Meer zelfs: door mogelijke jaarlijkse winstdelingen kan dit rendement nog oplopen. U belegt niet rechtstreeks op de beurs.
 • Het fiscaal voordeel van pensioensparen geeft uw spaarinspanningen vleugels. In 2017 kunt u tot 940 euro storten en een belastingvoordeel van 30 % (of 282 euro) genieten. U betaalt daardoor ook nog eens minder gemeentebelastingen. De fiscaliteit en de eindbelasting kunnen in de toekomst wijzigen.
 • Start zo snel mogelijk met pensioensparen. Als u ermee begint op 25 jaar, dan zult u op uw 65ste 30 % meer kapitaal terugvinden dan iemand die pas op zijn 30ste begint te sparen.
Fiscaal voordeel  
Wat brengt pensioensparen op voor mij?
Sparen voor uw pensioen via een verzekering levert u een mooi, vast rendement én fiscaal voordeel op.
 • Elk bedrag dat u spaart, wordt belegd tegen de rentevoet die van toepassing is op het moment van de storting. Momenteel is dat 0,75 %. Deze rentevoet blijft voor die nettostorting (exclusief taksen en instapkosten) gegarandeerd gedurende de hele looptijd. U kunt dus gerust zijn, wat er ook gebeurt. Voor toekomstige stortingen geldt de rentevoet die op het moment van storting van toepassing is.
 • Dit rendement valt nog een stuk hoger uit door eventuele jaarlijkse winstdelingen. Deze variëren jaar per jaar en hangen af van de resultaten van AG Insurance en van de economische situatie.
 • Pensioensparen levert fiscaal voordeel op. U recupereert 30 % van het gestorte bedrag via de belastingen. Als u in 2017 het maximumbedrag van 940 euro stort, betaalt u 282 euro minder belastingen. Voor een gezin kan het fiscaal voordeel oplopen tot 564 euro per jaar. En er zijn ook nog eens minder gemeentebelastingen verschuldigd.
 • Deze verzekering omvat ook een bepaald aantal risico’s. We raden u aan hiervan kennis te nemen.

Tip
De fiscale aangifte van uw pensioensparen verloopt heel eenvoudig. AG Insurance stuurt u jaarlijks een fiscaal attest. U voegt het gestorte bedrag toe aan uw belastingaangifte.

Wanneer ontvang ik het gespaarde bedrag?
U ontvangt uw pensioenkapitaal op uw 65ste verjaardag.
Uw vertrouwenspersoon contacteert u op dat moment. U bespreekt samen met hem of haar hoe u dit pensioenkapitaal optimaal kunt laten renderen. Zodat u zich kunt concentreren op het belangrijkste: voluit van uw pensioen genieten.

Hoe wordt mijn pensioensparen belast?
 • Op uw 60ste verjaardag (of op de 10e verjaardag van uw contract als u het onderschreven hebt na uw 55ste) houdt de verzekeringsmaatschappij een gunstige anticipatieve taks van 8 % in op het opgebouwde kapitaal (zie kader). De verworven winstdelingen zijn vrijgesteld van deze belasting.
 • Stortingen na uw 60ste leveren indirect een nog hoger rendement op: u geniet nog steeds 30 % fiscaal voordeel, maar er is geen belasting meer verschuldigd. Blijven sparen loont dus zeker de moeite.
 • Vermijd om uw pensioenkapitaal vóór uw 60ste op te vragen. Doet u dat toch, dan is er 33 % bedrijfsvoorheffing (+ gemeentebelasting) verschuldigd (*).
Op uw 60ste verjaardag – of op de 10de verjaardag van uw contract als u het onderschreven hebt na uw 55ste – wordt er een anticipatieve heffing (een eenmalige eindbelasting) geheven op het opgebouwde pensioenkapitaal.
 ​
Sparen voor uw pensioen  
Kiezen  
Welke keuzes kan ik maken?
Pensioensparen van AG Insurance is flexibel:
 • U bepaalt zelf hoeveel u spaart. Kiest u voor maximaal belastingvoordeel, dan stort u het maximumbedrag van 940 euro per jaar. Minder sparen kan net zo goed (minimaal 30 euro per maand of 360 euro per jaar).
 • U spaart op uw eigen ritme: jaarlijks, halfjaarlijks, driemaandelijks of maandelijks.
 • U hebt even wat minder financiële ademruimte om te sparen voor uw pensioen? Geen probleem. U slaat gewoon een jaartje over en pikt nadien de draad weer op.
 • U duidt zelf aan wie het opgebouwde bedrag ontvangt als u overlijdt vóór de einddatum. Al moet u daarbij wel rekening houden met een aantal fiscale vereisten. Wilt u een bijkomende bescherming van uw dierbaren tegen overlijden? Ook dat kan.

Er zijn eventueel successierechten verschuldigd op het betaalde bedrag.

Sparen voor uw pensioen is sparen op lange termijn. Omdat er in een mensenleven heel wat kan wijzigen, kunt u alle gemaakte keuzes op elk moment herzien.

Eenheidswaarden en prestaties
​U wil de eenheidswaarden en de prestaties van onze beleggingsfondsen en/of het beheersreglement van onze fondsen kennen? Raadpleeg ze hier.
Prestaties  
 
 
Consumentenbescherming & klachtenbeheer
Raadpleeg de wettelijke informatie over onze verzekeringen!
   Algemene voorwaarden en contractuele documenten