Brexit: wat nu?
Ontdek de bijbehorende producten

Brexit: wat nu?

The morning after

​Wat gevreesd werd, is dan toch werkelijkheid geworden: het Verenigd Koninkrijk heeft met een vrij duidelijke meerderheid gekozen om uit de Europese Unie te stappen. Ondanks de peilingen van de voorbije dagen, die op een lichte voorsprong wezen voor het ‘remain’-kamp, stemde 52 % van de Britten voor een Brexit.

We staan daardoor voor een periode van onzekerheid en hogere volatiliteit op de financiële markten.

De markten openden deze ochtend duidelijk negatief:

  • Aandelenbeurzen daalden bij opening van de markten met ongeveer 10 %.
  • Rentevoeten gaan verder omlaag. De Duitse 10-jaarsrente daalt tot -0,10 % en de Belgische OLO-rente zakt naar 0,35 %. De spread, of de risicopremie van perifere overheidsobligaties tegenover Duitse overheidsobligaties, stijgt met 0,40 %.
  • Bedrijfsobligaties houden relatief goed stand maar de verhandelde volumes zijn beperkt.
  • De bewegingen van de wisselkoersen zijn groot, maar toch minder erg dan gevreesd: het pond verliest ongeveer 5 % tegen de euro en de euro verliest op zijn beurt ongeveer 2 % tegen de dollar.

Op korte termijn verwachten we dat de verschillende centrale banken maatregelen aankondigen of interveniëren in de markten om een verdere escalatie te vermijden. Zo heeft de Zwitserse centrale bank al actie ondernomen om een al te grote appreciatie van de Zwitserse frank te vermijden. De ECB gaat door met het QE-programma (quantitative easing), waarbij overheids- en bedrijfsobligaties worden gekocht, en kan eventueel overgaan tot een versnelling van de aankopen om grote spreadstijgingen tegen te gaan. De Amerikaanse centrale bank zal waarschijnlijk nog voorzichtiger zijn met verdere renteverhogingen.

Verminderen

En wat nu?

​Op iets langere termijn breekt er een periode van politieke onzekerheid aan. Er start een onderhandelingsperiode van twee jaar, waarin de Europese Unie en het VK een nieuwe samenwerkingsovereenkomst zullen moeten sluiten. Deze periode kan eventueel nog worden verlengd. Enerzijds hebben beide partijen er belang bij de onderhandelingen zo spoedig mogelijk af te ronden, maar anderzijds kan de Europese Unie zich niet al te soepel opstellen. Een zeer vlotte Brexit, zonder al te veel gevolgen voor de economie zou immers ook kunnen leiden tot de verdere opmars van separatistische partijen in andere landen in Europa. Vanmorgen riepen - zoals verwacht -Le Pen in Frankrijk en Wilders in Nederland al op tot het organiseren van referenda.

De impact op de economie zou in de eurozone relatief beperkt moeten blijven. Zolang er geen nieuw akkoord met het VK is, spreken de meeste economisten over een 0,1 % tot 0,2 % lagere groei van het BBP. In het VK zou de groei 1 % tot 2 % lager kunnen uitvallen, doordat bedrijfsinvesteringen waarschijnlijk on hold worden gezet. Een deel daarvan zal echter wel kunnen worden gecompenseerd doordat een daling van het Britse pond in het voordeel zal spelen van exportbedrijven.

Verminderen

De portefeuille van AG Insurance

​De portefeuille van AG Insurance, zowel in tak 21 als in tak 23, is slechts in beperkte mate belegd in het Verenigd Koninkrijk.

  • Binnen de beleggingsportefeuille van tak 21 zijn er geen aandelen of vastgoed uit het Verenigd Koninkrijk en zijn er geen posities in Britse pond.
  • Binnen tak 23 verschilt het gedeelte geïnvesteerd in het Verenigd Koninkrijk van product tot product, maar in onze strategische fondsen (zie lijst hieronder *) is het gedeelte UK beperkt tot ongeveer 5 % van het aandelengedeelte en 10 % van het obligatiegedeelte. Binnen het obligatiegedeelte is het muntrisico bovendien afgedekt.

Het spreekt voor zich dat de uitslag van het referendum over de Brexit de komende dagen en weken wel zal leiden tot onzekerheid en hogere volatiliteit op de financiële markten. In geval van overreactie van de markten, zou dat voor eerder defensieve aandelen of kwaliteitsobligaties zelfs een opportuniteit tot aankoop kunnen inhouden.

De betrokken investment- en riskteams van AG Insurance volgen de situatie en de evolutie van de markten van dichtbij op.


(*) lijst strategische fondsen (raadpleeg de eenheidswaarden en prestaties van de fondsen van AG Insurance: Particulieren / Employee Benefits)

Aandelen- en obligatiefondsen :
AG Life Equities Euro
AG Life Equities World
AG Life Bonds Euro
AG Life Bonds World

AG Life Equities Global
AG Life Bonds Global

Rainbow Blue Euro
Rainbow Blue
Rainbow Red

Comet
Cosmos


Gemengde fondsen:
AG Life Stability
AG Life balanced
AG Life Growth

Rainbow Indigo
Rainbow Green
Rainbow Orange

Planet
Galaxy
Universe


 

Verminderen