veilig zwembad
Ontdek de bijbehorende producten

Veilig in en rond het zwembad

5 tips om ongevallen te vermijden

​Op zwoele zomerdagen is het heerlijk om een frisse duik te kunnen nemen in je zwembad. Voor je veiligheid en die van je kinderen vind je hier vijf tips zodat jullie een zomer lang volop kunnen genieten in en rond het zwembad.

1. Leg een veiligheidskit vlakbij het zwembad

Dat wil zeggen: een reddingsboei (of een staak), een eerstehulpkit en een gsm. Koop een reddingsboei met een touw (zoals in openbare zwembaden). Dreigt er iemand te verdrinken? Dan kan hij zich vastklampen aan de reddingsboei terwijl jij hem met het touw naar de rand van het zwembad trekt.

Verminderen

2. Investeer in veiligheid

​In België ben je niet verplicht om je zwembad te beveiligen. Maar je bent vast en zeker geruster als je het wel doet. Zelfs als je zelf geen kinderen of hond hebt. Je zwembad beveiligen kan als volgt:

  • zwembadalarm,
  • omheining,
  • harde afdekking of rolluik (al dan niet automatisch).

 

Je omheining moet minstens 1,20 m hoog zijn, geen grip bieden om erop te klimmen en een poortje hebben dat een kind niet gemakkelijk open krijgt.

Verminderen

3. Be prepared

​Laat je jonge kinderen of onervaren zwemmers plonsen in je zwembad, zorg dan eerst dat je alles bij de hand hebt zodat je de hele tijd in de buurt kunt blijven: zonnecrème, pet, water, handdoeken, gsm ... 
Moet je toch even weg van het zwembad? Denk dan aan een plan B: met een draadloze camera die op je zwembad gericht is bijvoorbeeld, kun je alles volgen op je smartphone.

Verminderen

4. De beste beveiliging: een volwassene die een oogje in het zeil houdt

​Zwembandjes, boeien en zwemvesten geven een gevoel van veiligheid maar een volwassene die in de buurt is, blijft de beste beveiliging. 

  • Duid ÉÉN volwassene aan die toezicht houdt op de kinderen als ze spelen rond het zwembad.
  • Houd jonge kinderen en onervaren zwemmers in het oog en zorg ervoor dat je er gemakkelijk bij kunt als er iets gebeurt. Zo kun je vaak erger voorkomen.

Een moment van onoplettendheid blijft mogelijk. Drijf daarom de veiligheid op met een zwembadalarm dat afgaat wanneer er iemand in het water valt of in de gevarenzone komt. Ook een armbandje tegen verdrinking is mogelijk.

Verminderen

5. Ruim het speelgoed op na elke zwempartij

​Klaar met zwemmen? Haal al het (opblaasbaar) speelgoed uit het zwembad. Zo komen kinderen minder in de verleiding om er terug in te springen als er niemand bij is. Sluit het zwembad af met een afdekzeil als je dat hebt en/of verwijder de zwembadladder.

Bespreek de gevaren van het zwembad met je kinderen. Da n begrijpen ze beter waarom jij zo op je hoede bent en houden ze zelf ook een oogje in het zeil.

Verminderen

​​​​​​​​​​​​​​​​​