Ontdek de bijbehorende producten
Een ziekenhuisopname melden?

Neem ik een hospitalisatieverzekering bij een verzekeraar of via mijn ziekenfonds?

​Wie op individuele basis een hospitalisatieverzekering wil afsluiten, heeft de keuze tussen de privéverzekeraars en de ziekenfondsen of mutualiteiten. Hoewel beide aan dezelfde wettelijke voorwaarden moeten voldoen, zijn er toch verschillen wat betreft waarborgen, premie en bijkomende diensten.

Waarborgen

De waarborgen bij een privéverzekeraar zijn meestal uitgebreider:

  • De ziekenfondsen focussen vooral op een tweepersoonskamer en dekken vaak geen supplementen bij een verblijf in een eenpersoonskamer. Het zijn net deze supplementen in een privékamer die uw factuur de hoogte in jagen. AG Care Hospitalisatie betaalt deze kosten wel terug.
  • Bijna alle mutualiteiten beperken zich tot een terugbetaling van 1 tot max. 3 keer de wettelijke tussenkomst. Dit is vooral nadelig bij een opname in een eenpersoonskamer, maar ook voor de terugbetaling van behandelingen, geneesmiddelen en prothesen zonder wettelijke tussenkomst van het ziekenfonds. 
  • Bij AG Care Hospitalisatie zijn er geen wachttijden. Na de medische aanvaarding (invullen van een medische vragenlijst) bent u onmiddellijk gedekt. Bij de ziekenfondsen is dit meestal niet het geval en moet u een wachttijd van enkele maanden doorlopen vooraleer u echt verzekerd bent. Als u binnen die wachttijd een onverwachte ziekenhuisopname hebt, wordt u dus niet terugbetaald.
Verminderen

Premie

De minder uitgebreide waarborgen maken een hospitalisatieverzekering bij het ziekenfonds iets goedkoper dan bij een privéverzekeraar. U informeert wel best naar de premies na uw 60ste:

  • Bij de mutualiteiten zijn er ‘premiesprongen’ wanneer u bepaalde leeftijden bereikt. Zo is de kans groot dat uw premie verdubbelt wanneer u 60 jaar wordt. AG Care Hospitalisatie hanteert een genivelleerde premie: uw premie wordt berekend op basis van uw leeftijd bij aanvang van uw contract.
  • AG Care Hospitalisatie geeft een korting op de totale gezinspremie van 5 % vanaf één kind en 7,5 % vanaf twee kinderen. De meeste ziekenfondsen bieden geen gezinskorting aan, of slechts vanaf een derde kind. 
Verminderen

Bijkomende diensten

  • Medi-Assistance (= derdebetalersregeling). Uw ziekenhuisfactuur wordt door AG Insurance rechtstreeks aan het ziekenhuis betaald. U hoeft geen voorschot te betalen. Dergelijke regeling wordt niet aangeboden door de ziekenfondsen.
  • Slechts een paar mutualiteiten bieden een kinderoppas aan tijdens en na de opname. AG Care Hospitalisatie voorziet in verschillende extra diensten zoals een kinderoppas, maar ook kraamzorg, huishoudhulp, vervoer (bijv. bezoek van kinderen en/of ouders) en psychologische bijstand.
      
Verminderen