Hoeveel premie max. storten in langetermijnsparen 2016?
Ontdek de bijbehorende producten

Hoeveel kan ik in 2017 storten in mijn langetermijnsparen*?

 

In 2017 kunt u tot 2.260 euro aan langetermijnsparen doen (afhankelijk van uw beroepsinkomen). In dat geval bespaart u tot 678 euro belastingen (+ gemeentetaks). Het fiscale voordeel bedraagt immers 30 % van de gestorte premie.

Het maximale spaarbedrag dat u fiscaal kunt vrijstellen is 169,20 euro + 6 % van uw netto belastbaar beroepsinkomen. Is uw netto belastbaar inkomen echter meer dan 34.846,66 euro, dan hoeft u zich van deze formule niets aan te trekken. U mag dan gewoon het maximumbedrag van 2260 euro storten.


Bereken het bedrag dat u kunt sparen !


Op uw 60ste verjaardag (of op de 10de verjaardag van het contract als u dit onderschreef vanaf de leeftijd van 55 jaar), is er een anticipatieve heffing van 10 %.

Let op:

Dit fiscale maximum is ook afhankelijk van de fiscale aftrekmogelijkheden van uw hypothecair krediet voor uw eigen woning. Langetermijnsparen wordt namelijk in dezelfde fiscale korf in mindering gebracht als de intresten en de kapitaalaflossingen van uw hypothecaire lening alsook premies die u betaalt voor een schuldsaldoverzekering. Bij twijfel raadpleegt u het best uw tussenpersoon.
Hebt u een hypothecaire lening waarvoor de fiscale korf van het langetermijnsparen is, dan kunt u wel nog aan pensioensparen doen. Of – als u zelfstandige bent – sparen voor uw pensioen in een Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ). Ook deze formules leveren een interessant fiscaal voordeel op.​

Langetermijnsparen zorgt voor een belastingvoordeel van 30 %. Voor elke 100 euro die u in langetermijnsparen stort, betaalt u 30 euro minder belastingen. Omdat u op dit bedrag evenmin gemeentetaks verschuldigd bent, valt uw eigenlijke fiscaal voordeel nog iets hoger uit.​

* Het langetermijnsparen waarvan in dit artikel sprake is, is de belastingvermindering die van toepassing is op de premie van individuele levensverzekeringen die niet gekoppeld zijn aan een hypothecaire lening.