Wanneer kan ik het best storten voor mijn pensioensparen, in het begin of op het einde van het jaar?
Ontdek de bijbehorende producten

Wanneer kan ik het best storten voor mijn pensioensparen, in het begin of op het einde van het jaar?

Veel Belgen die aan pensioensparen doen, wachten tot het einde van het jaar om te storten. Maandelijks sparen levert echter meer voordeel op. En nog beter is het om het volledige bedrag in het begin van het jaar al te storten. ​

Momenteel doen 2,7 miljoen Belgen aan pensioensparen. Meer dan de helft daarvan (1,5 miljoen) kiest voor een pensioenspaarverzekering.

Dit jaar, kunnen pensioenspaarders maximaal 960 euro storten. Daarvan recupereren zij dan 30 % of maximaal 288 euro via hun belastingaangifte volgend jaar. Ze kunnen trouwens beslissen om meer dan 960 euro en tot 1230 euro te storten. De belastingvermindering zal in dat geval niet 30 % maar 25 % bedragen. Ze kunnen dan genieten van een belastingvermindering tot 307,5 euro.

De meerderheid van de pensioenspaarders spaart maandelijks. Toch zijn er ook heel wat mensen die wachten tot het einde van het jaar om in één keer het volledige bedrag te sparen. Dit laatste is zeker niet de beste keuze.

Om fiscaal voordeel te genieten, maakt het eigenlijk niet uit op welk tijdstip in de loop van 2015 u een storting doet. U kunt het spaarbedrag in één keer betalen, maar u kunt ook kiezen voor periodieke stortingen.
Voor uw rendement echter is het beter om in het begin van het jaar te sparen in een pensioenspaarverzekering: een storting in een pensioenspaarverzekering op dat moment levert meer interest op dan een storting op het einde van het jaar. U bent met een pensioenspaarverzekering zeker van een gegarandeerde rentevoet, die jaarlijks kan verhoogd worden door winstdelingen. Hoe vroeger in het jaar u spaart, hoe vroeger uw spaarcenten interest opleveren. Uw pensioenspaarpot vergroot dus door in het begin van het jaar te sparen.

Betaalt u liever niet het volledige bedrag ineens in januari of februari? Kies dan voor een maandelijkse, driemaandelijkse of zesmaandelijkse storting. Ook dat is een prima keuze!.
Verminderen