Wat is mijn fiscaal voordeel door langetermijnsparen?
Ontdek de bijbehorende producten

Wat is het fiscaal voordeel van mijn langetermijnsparen?

Langetermijnsparen biedt tot 30% belastingvermindering op de gestorte premies. Voor inkomstenjaar 2021 kan u tot 2.350 euro storten. Dat levert een belastingvoordeel tot 705 euro op​.​

Belastingvermindering

Als u een storting doet in langetermijnsparen, geniet u een belastingvermindering tot 30% op het bedrag van de gestorte premies.

In ruil voor dit fiscaal voordeel betaalt u een taks van 10% op uw 60e verjaardag (of op de 10e verjaardag van het contract als u dit afsloot vanaf de leeftijd van 55 jaar). Die belasting wordt vaak een 'anticipatieve heffing' genoemd en die geldt op het kapitaal dat u hebt gespaard. Als u uw contract vervroegd afkoopt, kan de belasting hoger oplopen (en er zijn ook kosten verbonden aan de afkoop van het product).

Praktisch voorbeeld

In 2021 stort u het toegestane maximumbedrag, namelijk 2.350 euro. U vermeldt dit bedrag op uw belastingaangifte voor aanslagjaar 2022. U geniet dan een belastingvermindering van 30% op de gestorte premie, d.w.z. een belastingvoordeel van 705 euro.

Maar het is mogelijk dat de belastingvermindering op premies gestort voor langetermijnsparen in dezelfde fiscale korf belandt als de interesten en kapitaalaflossing van uw hypothecaire lening of de premies voor uw schuldsaldoverzekering. Meer informatie hierover leest u op deze pagina.

Voordeel blijft mogelijk na 65 jaar

In tegenstelling tot pensioensparen blijft langetermijnsparen ook na de leeftijd van 65 jaar een fiscaal voordeel opleveren. De belastingvermindering is van toepassing tijdens de volledige duur van uw contract.

De fiscale behandeling hangt af van de individuele situatie van elke klant en kan altijd wijzigen.