zwembad
Geef uw mening : 
 
( 0 stemmen )
Ontdek de bijbehorende producten

Een zwembad in eigen tuin?

Een zomer lang plezier!

​Staycations blijven een zomerhit. Vakantie in eigen tuin, met zicht op zwembad. Meer moet dat niet zijn om je kids te entertainen en zelf urenlang te genieten. In dit artikel lees je alles over het onderhoud, de veiligheid en de verzekering van je zwembad. Veel plezier! ​​

Groot zwembadonderhoud in de lente

​Binnenkort de eerste duik nemen van het jaar? In de lente kan je je zwembad klaarmaken voor de zomer in drie stappen.

STAP 1: GROTE SCHOONMAA​K HOUDEN

Starten doe je met het grove werk. Met een vlokkingsmiddel klitten kleine vuildeeltjes aan elkaar en kan je ze daarna makkelijker weg stofzuigen. Daarna volgen: kalkaanslag verwijderen van de rand, zwembadrolluik afschrobben of af​​spuiten en de rolluikbak proper maken. Vul daarna het zwembad bij tot het waterpeil weer op het juiste niveau staat. Vergeet ook niet de skimmermandjes leeg te maken.

STAP 2: TECHNISCHE INSTALLATIE OPSTARTEN

De technische installatie, zoals de warmtepomp van je zwembad, heeft in de lente​ ook een check-up nodig. Zorg ervoor dat de elektrische voedingskast aanstaat, controleer alle koppelingen op lekken en maak de filter schoon voor je hem weer aan het werk zet. Je filtert het water nu best langere tijd aan één stuk door om het helder te krijgen.

​STAP 3: WATERKW​ALITEIT CHECKEN

Als laatste stap check je de kwaliteit van het zwembadwater. Begin met de zuurtegraad of pH-waarde van het water. Die meet je met een stick: als de waarde tussen 7.0 en 7.6 zit, is het water gezond. Met het juiste chloorgehalte wordt het ook voldoende gedesinfecteerd. Voor een buitenzwembad heb je een chloorconcentratie nodig tussen 0,5 mg/l en 3,0 mg/l.

Nu je toch je zwembad summerproof aan het maken bent, kan je ook meteen de tuin eens onderhanden nemen. Maak je tuin klaar voor de zomer en kruip daarna in je luie stoel om heerlijk te genieten.




Verminderen

Vijf tips voor een veilig zwembad

De veiligheid van je zwembad is natuurlijk heel belangrijk, zeker als er kinderen en huisdieren in de buurt zijn. Hier vind je vijf tips om het in en rond het zwembad veilig te houden. Bespreek de gevaren van het zwembad zeker ook met je kinderen. Dan begrijpen ze beter waarom jij zo op je hoede bent en houden ze zelf ook een oogje in het zeil. 

1.    LEG EEN VEIL​​IGHEIDSKIT VLAK BIJ HET ZWEMBAD

Dat wil zeggen: een reddingsboei (of een staak), een EHBO-koffer en een gsm. Koop een reddingsboei met een touw (zoals in openbare zwembaden). Dreigt er iemand te verdrinken? Dan kan hij zich vastklampen aan de reddingsboei terwijl jij hem met het touw naar de rand van het zwembad trekt.

 ​​2.    BE PREPARED

Laat je jonge kinderen of onervaren zwemmers plonsen in je zwembad, zorg dan dat je alles bij de hand hebt en de hele tijd in de buurt kan blijven: zonnecrème, pet, water, handdoeken, gsm ... Moet je toch even weg van het zwembad? Denk dan aan een plan B: met een draadloze camera die op je zwembad gericht is bijvoorbeeld, kan je alles volgen op je smartphone.

 ​​3.    DE BESTE BEVEILIGING: EEN VOLWASSENE DIE EEN OOGJE IN HET ZEIL HOUDT

Zwembandjes, boeien en zwemvesten geven een gevoel van veiligheid maar een volwassene die in de buurt is, blijft de beste beveiliging.

  • Duid ÉÉN volwassene aan die toezicht houdt op de kinderen als ze spelen rond het zwembad.
  • Houd jonge kinderen en onervaren zwemmers in het oog en zorg ervoor dat je er gemakkelijk bij kan als er iets gebeurt. Zo kan je vaak erger voorkomen.
4.    INVESTEER IN VEILIGHEID​​

Een moment van onoplettendheid blijft mogelijk. Drijf daarom de veiligheid rond je zwembad op. Het is in België niet verplicht, maar je bent vast en zeker geruster als je het wel doet. Zelfs als je zelf geen kinderen of hond hebt. Je zwembad beveiligen kan als volgt:

  • ​zwembadalarm
  • zwembadalarm armband
  • zwembadomheining
  • harde afdekking of zwembadrolluik (al dan niet automatisch).


De omheining rond het zwembad moet minstens 1,20 m hoog zijn, geen grip bieden om erop te klimmen en een poortje hebben dat een kind niet gemakkelijk open krijgt.

 ​5.    RUIM HET SPEELGOED OP NA ELKE ZWEMPARTIJ

Klaar met zwemmen? Haal al het (opblaasbaar) speelgoed uit het zwembad. Zo komen kinderen minder in de verleiding om er terug in te springen als er niemand bij is. Sluit het zwembad af met het zwembadrolluik of een afdekzeil en verwijder bij een opbouwzwembad eventueel ook de ladder.

Een ongeval in of rond het zwembad kan je jammer genoeg nooit helemaal uitsluiten en het kan zware gevolgen hebben. Maar je beperkt de financiële impact met een goede zwembadverzekering voor ongevallen met gezinsleden en genodigden in en rond het zwembad.


Verminderen

Vermijd ongenode gasten aan je zwembad

​Over gasten gesproken… Jij bent niet de enige die je zwembad 'the place to be' vindt. Een zwembad in je tuin oefent jammer genoeg ook een grote aantrekkingskracht uit op ongenode gasten die je zwempartij danig kunnen verknallen.

HONDEN ZIJN GEK OP WATER​​

Maar hun klauwen kunnen de liner (zwembadfolie) beschadigen …

Honden zijn gek op water. Veel baasjes laten hen eraan wennen en leren hen hoe ze uit het zwembad kunnen geraken. Je zwembad is echter heel wat minder gek op honden. Met hun klauwen kunnen ze immers scheuren maken in de liner en hondenharen kunnen de filter verstoppen en op termijn zelfs beschadigen. Daarom kan je er beter voor zorgen dat je trouwe viervoeter geen toegang heeft tot je zwembad, bijvoorbeeld met een zwembadomheining.

PAARDEN NEME​​​​​N GRAAG ​​EEN DUIK

En hen uit het zwembad halen is geen eenvoudige klus …

Bij mooi weer belanden elk jaar koeien, paarden, everzwijnen, … in Belgische zwembaden. En niet alleen in de Ardennen! Ze eruit halen is geen eenvoudige klus. Gelukkig komen de dieren er meestal met de schrik vanaf, maar je zwembad blijft vaak beschadigd en vuil achter. Opnieuw is hier de oplossing: een goede tuinafsluiting, een zwembadomheining of een zwembadalarm.

EN DIEVEN … ZIJN EERDE​​R FAN VAN JE TUINMEUBELS!

Zwembadmeubilair staat vaak permanent in openlucht. Een gemakkelijke prooi dus voor dieven. Ook automatische schoonmaakrobots zijn erg gegeerd. Berg daarom je spullen veilig op en ontmoedig zo diefstal. 

  • Dieven houden van discretie: spots met bewegingsdetectoren kunnen hen afschrikken.
  • Beveilig je tuinhuis met een stevig hangslot aan deuren en ramen als je er materiaal in opbergt.
  • Domotica bieden heel wat mogelijkheden om je tuin te beveiligen: bewegingsdetector buiten, videobewaking op je smartphone, … De keuze is groot.




Verminderen

Een goede zwembadverzekering

Een zwembad in je tuin levert gegarandeerd veel waterpret op. Je woningverzekering biedt allicht al een zekere bescherming voor het zwembad.

Om je ten volle van je zwembad te laten genieten, bestaan er specifieke zwembadverzekeringen. Ze bieden meer uitgebreide waarborgen voor het zwembad, z'n technische uitrusting, de zwembadmeubelen waarin je graag aan het zwembad ontspant...  En ze beschermen soms zelfs jezelf bij een ongeval in en rond het zwembad.
De meeste woningverzekeringen dekken de vaste binnen- of buitenzwembaden. Maar zo'n zwembad omvat veel meer dan alleen het bassin.

Check daarom ook of dit verzekerd is:

  • schade aan de luiken, glazen overdekkingen
  • schade aan de bekleding, zoals de liner
  • schade aan het filtersysteem en de pompen

 
En wat met:

  • schade door een natuurramp, zoals een overstroming
  • stormschade aan zwembadmeubilair en schoonmaakapparaten die buiten staan
  • schade door bij voorbeeld vee, wild, ...
  • diefstal van het zwembadmeubilair en de schoonmaakapparaten die buiten staan
  • een letsel dat jij, een gezinslid of een genodigde oploopt in of rond het zwembad
  • een emotionele shock bij ernstige schade​?


Met een specifieke verzekering voor alles in en rond je zwembad, zoals de Pack Zwembad van AG, ben je helemaal klaar voor veel zomers zwemplezier. Serveer jezelf een lekkere mocktail en jouw zomer kan niet meer stuk.




Verminderen

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​

In ons magazine