eco-mobility
Ontdek de bijbehorende producten

Wat weet u over elektrische mobiliteit?

7 stellingen: waar of niet waar?

​​De elektrische fiets is intussen enorm populair, maar rond elektrische wagens en plug-in hybrides bestaat er nog veel onduidelijkheid en twijfel. Hoe goed is uw kennis over duurzame mobiliteit? Test het aan de hand deze zeven stellingen. ​

​1. In 2021 was slechts één op de tien nieuw ingeschreven wagens in België hybride of elektrisch.

Niet waar

Eind 2021 zaten we bijna aan één op de vijf. Om precies te zijn was eind vorig 18,4% van de nieuw ingeschreven wagens elektrisch of hybride. Vooral de groei van het aantal volledig elektrische wagens was opvallend: op één jaar tijd steeg hun aandeel met maar liefst 70%.


2. Het weer heeft amper of geen invloed op het rijbereik van mijn elektrische wagen.

Niet waar

 De weersomstandigheden hebben wel degelijk impact op de autonomie van uw wagen. Wanneer uw auto bij vriesweer buiten blijft staan, verliest hij wat van zijn rijbereik. Als u rijdt bij grote koude kan dat zelfs oplopen tot -25% capaciteitsverlies. Omgekeerd vermindert ook rijden in warm weer de autonomie van u wagen. U zet dan immers de airco op, waardoor de auto extra energie verbruikt. Houd dus altijd rekening met de weersomstandigheden, zeker wanneer u een lange rit voor de boeg hebt.

 

3. Als ik met een elektrische (of gewone) fiets rijd, heb ik geen verzekering nodig.

Waar

U bent niet verplicht om uw gewone fiets, elektrische fiets of speedpedelec te verzekeren. Mocht u met de fiets schade aan derden veroorzaken, dan komt uw familiale verzekering tussen. ​

Opgelet: er is één uitzondering voor de speedpedelecs die autonoom (zonder trapondersteuning) meer dan 25 km/u halen. Voor dit soort tweewielers bent u verplicht om een burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering motorvoertuigen te onderschrijven.

 

4. De verzeker​​ing van een elektrische auto is niet duurder dan die voor een 'klassieke' wagen.

Waar

De premie voor een elektrische wagen wordt op identiek dezelfde manier berekend als die voor een diesel- of benzinewagen. De verzekeraar houdt altijd rekening met deze criteria: leeftijd en verblijfplaats van de bestuurder, aantal schades, vermogen en waarde van het voertuig, enz. Maar aangezien een elektrische wagen vaak duurder en krachtiger is dan een wagen op benzine of diesel, kan dit een impact hebben op de premie. Goed nieuws is dat een aantal verzekeraars de overstap naar duurzamere mobiliteit stimuleren met een aantrekkelijk aanbod voor de verzekering van elektrische wagens.

 

5. In België z​​​ijn er geen fiscale voordelen meer voor wie elektrisch rijdt.

Niet waar

De overheden in ons land moedigen elektrisch rijden aan met fiscaal aantrekkelijke tarieven. Hoeveel fiscaal voordeel u geniet, hangt af van het gewest waar u de wagen inschrijft.

In het Waals en Brussels Hoofdstedelijk gewest betaalt u een verminderde belasting op de inverkeerstelling (BIV) van 61,5 euro* en een beperkte jaarlijkse verkeersbelasting van 85,27 euro*. In Vlaanderen bent u volledig vrijgesteld* van BIV en verkeersbelasting.

Een elektrische wagen die u koopt met een vennootschap, is overal in het land 100%* fiscaal aftrekbaar.

*Situatie op 23 mei 2022.

 

6. Als ik mijn elektrische wage​​n oplaad aan een publieke laadpaal kan ik makkelijk met mijn bankkaart betalen.

Niet waar

Jammer genoeg hebt u voor een oplaadbeurt aan een publiek laadpunt quasi altijd een specifieke laadpas nodig. Voor sommige laadpassen betaalt u maandelijks een vast tarief voor het gebruik van de kaart, andere werken met een transactiekost per laadbeurt. U kiest best een laadpas die u aan zoveel mogelijk laadpunten in binnen- en buitenland kan gebruiken.

Lees meer over elektrisch laden thuis en onderweg

​​ 

7. Het is nog niet het juiste​ moment om een elektrische wagen te kopen.​

Niet waar

De prijzen voor elektrische wagens worden democratischer en verschillende constructeurs breiden hun gamma uit. Ook het rijbereik is meestal voldoende voor dagelijks gebruik. De voordelen van elektrisch rijden wegen steeds meer op tegen de nadelen. Twijfelt u zelf nog over de aankoop van een elektrische auto? Dan is het een idee om er eerst voor langere termijn één te huren via private lease. Geen excuus meer dus om nu de stap naar elektrische mobiliteit te zetten.Verminderen

Wil u nog meer weten over uw elektrische mobiliteit? Ontdek dan zeker de antwoorden op meer dan 30 vaak gestelde vragen.

​​​​​​​​​​​​​​​​​