tuin winterklaar
Ontdek de bijbehorende producten

Bereid nu je huis en tuin voor op de winter

Opgeruimd staat netjes

De herfst is begonnen, dus wordt het stilaan tijd om je huis en tuin voor te bereiden op de winter. Met deze tips voorkom je vorstschade en andere ongemakken.

Je huis winterklaar maken

Weet jij hoe je het best vorstproblemen in je huis vermijdt? Test het hier. Hieronder vind je alvast nog enkele handige tips.

Buitenkranen

Je buitenkranen kunnen bevriezen en springen, waardoor je in het voorjaar met een lek zit. Voorkom schade door alle waterleidingen buiten leeg te maken en af te sluiten. Draai daarna de buitenkranen open om het resterende water te laten weglopen. 

Isoleer deuren en ramen

In huis is het in de winter normaal gezien lekker knus en gezellig, maar niet als het tocht. Check daarom waar er lucht binnenkomt in je huis en lees deze tips om je huis te isoleren.  

Je dak, dakgoten en schoorsteen

Met storm en regenweer op komst, controleer je best ook even de staat van je dak. Vervang beschadigde dakpannen of laat het doen door een professional. Dat is veiliger dan zelf op je dak te klimmen.

Terwijl je je dak controleert, check je best ook je schoorsteen. Is het voegwerk aan de buitenkant nog in orde? Laat je schoorsteen sowieso zoals elk jaar vegen door een specialist en plaats een schoorsteenkap om regeninslag te voorkomen.

Tot slot hebben ook je dakgoten een grondige check-up nodig. Want als bladeren voor verstopping zorgen, krijg je te maken met vochtproblemen. Blijf de dakgoten regelmatig controleren: in de herfst kunnen ze snel opnieuw vol bladeren geraken.

Je verwarming

Wacht niet tot het echt koud wordt om je verwarming op gas of stookolie te laten controleren en reinigen. Het is wettelijk verplicht voor je veiligheid en voor een hoger rendement. Verwarm je met een open haard of cassette, controleer dan de warmte- of rookdetectoren in je huis of appartement. Vervang de batterijen regelmatig en neem het stof af. Bij elektrische verwarming moet je eenmaal per jaar de rooster stofzuigen.
 

Verminderen

Je tuin

Geef ook je tuin een groot onderhoud voor hij aan zijn winterslaap begint.
 Bomen en struiken

De herfst is het moment om te snoeien. Als je nu dood hout en ongewenste takken weghaalt, zien je bomen en struiken er na de winter des te groener uit. Snoei meteen ook alle gevaarlijke takken weg die door wind of sneeuw dreigen af te breken. De afgevallen blaadjes vormen bij regen al gauw een natte, gladde brei op paadjes, gazon en voetpad. Versnipper ze daarom zoveel mogelijk met je grasmaaier of ruim ze op met een bladzuiger. Want een valpartij wil je niet meemaken.

Tuingereedschap en tuinmeubilair

Als alles netjes opgeruimd is, gaat je tuingereedschap een tijdje op stal. Maak het eerst schoon en berg het daarna goed op. Zet ook je tuinmeubilair binnen of dek het goed af, dan heb je er na de winter geen werk meer aan en kun je snel van het langverwachte lentezonnetje genieten.

Barbecue

Je barbecue heb je nu een tijdje niet meer nodig (tenzij voor een winterbarbecue misschien). Tijd om de rooster eens grondig schoon te schrobben met een metalen borstel. Als je je barbecue eerst even aansteekt, gaat het nog makkelijk.

Barbecue je op gas, maak dan nu de briketten en de brander schoon en vervang ze indien nodig. Berg de propaanfles op een veilige plaats op en zet je barbecue voor de winter in een bergplaats.

Zwembad

Zwemmen zit er nu even niet meer in. Lees hier hoe je in 7 stappen je zwembad winterklaar kunt maken.  

Verminderen

Je veiligheid

Je huis en tuin hebben absoluut een winteronderhoud nodig. Maar neem geen onnodige risico's.
 
Enkele tips voor je veiligheid:

  • Neem voorzorgsmaatregelen als je op ladders kruipt of op het dak werkt.
  • Draag altijd veiligheidskledij, bescherm zeker ook je ogen en oren.
  • Lees grondig alle aanwijzingen van nieuw gereedschap en producten.
  • Schakel een klusjesman of gespecialiseerd bedrijf is als de klus te gevaarlijk is. Of als je er gewoon zelf geen zin in hebt…
Verminderen