overlijdensverzekering
Ontdek de bijbehorende producten

Bescherm wat je dierbaar is

Het nut van een overlijdensverzekering

​We durven te wedden dat je woning en je auto goed verzekerd zijn, niet? Want die reflex hebben we intussen wel met z'n allen. Maar wat met jouw gezin? Zijn je dierbaren beschermd als er een sterkhouder wegvalt en zij in woelig financieel vaarwater terechtkomen? Lees hier waarom een overlijdensverzekering nuttig kan zijn.

Het liefst van al staan we niet te veel stil bij de dood. Maar soms denk je beter wel eens na wat er met je gezin gebeurt als er een sterkhouder overlijdt. Dat betekent niet alleen een enorme emotionele klap, maar vaak ook een grote financiële opdoffer.

Neem nu het voorbeeld van An en Stijn. Ze zijn allebei veertig jaar, hebben twee tieners en beschikken over een gemiddeld inkomen. Maar wat gebeurt er als Stijn overlijdt en An het zonder hem en zonder zijn inkomen moet redden?

 

 Als Stijn wegvalt, houdt An nauwelijks nog iets over voor kleding, medische kosten, schoolkosten, uitstapjes, enzovoort. Laat staan dat ze kan sparen voor later als haar kinderen gaan studeren. Zelfs met de schuldsaldoverzekering die de lening voor haar huis volledig terugbetaalt, is haar financiële situatie nog behoorlijk onzeker. Kortom, met één inkomen een gezin onderhouden, is niet vanzelfsprekend.

Verminderen

De oplossing: een overlijdensverzekering

Hoe kunnen Stijn en An ervoor zorgen dat hun gezin beter beschermd is? Door naast de schuldsaldoverzekering ook een tijdelijke overlijdensverzekering af te sluiten.

Stel dat Stijn een tijdelijke overlijdensverzekering afsluit voor een bedrag van 60 000 euro, over een periode van 10 jaar, net voldoende om de studies van de kinderen te verzekeren. De premie die Stijn dan betaalt zal jaarlijks, bij normale gezondheid, meestal niet eens 250 euro bedragen. Wanneer Stijn overlijdt, krijgt An een kapitaal van 60 000 euro, waardoor ze per maand kan rekenen op 500 euro extra inkomsten en dat 10 jaar lang! (675 + 500 = 1 175 euro). Op die manier kan ze de levensstandaard van haar gezin behouden.

Verminderen

De voordelen van een tijdelijke overlijdensverzekering met vast kapitaal

  • Een eenvoudige manier om je geliefden te beschermen.
  • Betaalbaar: een overlijdensverzekering kost vaak minder dan bijvoorbeeld een omniumverzekering voor een nieuwe auto.
  • Je kiest zelf het bedrag – klein of groot – de looptijd en de begunstigde(n).
  • Bij vroegtijdig overlijden krijgen je geliefden een mooi financieel duwtje in de rug.
Verminderen

Ook interessant bij schenking

​Ook voor gezinnen die al een mooie spaarbuffer hebben, kan een overlijdensverzekering interessant zijn.

Zoals voor Pieter en Sara bijvoorbeeld. Zij zijn 34 jaar getrouwd en hebben twee volwassen kinderen. “We staan allebei dicht bij ons pensioen en hebben een mooi kapitaal opgebouwd. We willen onze twee zonen graag een financieel duwtje geven. Dat kunnen ze wel gebruiken: ze hebben zelf allebei kinderen en de oudste gaat binnenkort bouwen. Pieter zal aan elke zoon 250 000 euro storten. Omdat we willen dat ze dit bedrag integraal krijgen, geven we het hen via een schenking zonder registratie. Zo moeten er geen schenkingsrechten betaald worden." Maar wat Pieter en Sara over het hoofd zien is dat beide zonen wél erfbelasting moeten betalen mocht Pieter plots overlijden binnen de eerste drie jaar na die schenking.

De oplossing? Een overlijdensverzekering van drie jaar. Als Pieter in die periode overlijdt, komt er een kapitaal vrij waarmee zijn zonen de erfbelasting op de schenking kunnen betalen.

Verminderen

Hoeveel verzekeren?

Welk bedrag heeft je gezin nodig om financieel het hoofd boven water te houden als een van de sterkhouders overlijdt? Of welk kapitaal heb je nodig om probleemloos de erfbelasting op een schenking te kunnen betalen? Dat kan je verzekeringsadviseur perfect voor jou berekenen. Vraag hem dus gerust meer informatie.

Verminderen