Europees aanrijdingsformulier
Ontdek de bijbehorende producten

Europees aanrijdingsformulier invullen bij ongeval

Lees onze  tips

​Als u als automobilist betrokken bent bij een verkeersongeval, dan moet u het Europees aanrijdingsformulier invullen. Het is belangrijk dat u dit grondig en correct doet, want het document helpt de verzekeraars de schade snel te regelen. Volg deze instructies.

 • Gebruik alleen het Europees aanrijdingsformulier
  Het Europees aanrijdingsformulier is een eenvormig document. Dat wil zeggen dat het overal in Europa hetzelfde is qua vraagstelling en indeling. U kunt het dus ook in het buitenland gebruiken, zelfs als u de plaatselijke taal niet machtig bent.

  De verzekeraars gebruiken het Europees aanrijdingsformulier om de schade te regelen. Zorg er dan ook voor dat u steeds een blanco exemplaar bij hebt. Tip: vul op voorhand de algemene vakken met persoonlijke informatie in (vak 6 t.e.m. 9). Zo wint u tijd en kunt u zich na een aanrijding focussen op de exacte omstandigheden van het verkeersongeval.

 

 • Gebruik een balpen, geen potlood
  Een balpen is duidelijker. Schrijf in hoofdletters en vergeet ook de achterkant niet.

 

 • Vul dit document ook in als de politie erbij komt
  Wordt de politie erbij gehaald, dan nog vult u best een Europees aanrijdingsformulier in.

 

 • Check de gegevens  van de tegenpartij
  Controleer of de tegenpartij de juiste gegevens van zijn voertuig invult. Check desnoods zijn groene kaart.

 

 • Zoek getuigen
  Als er getuigen zijn van het ongeval, noteer hun naam en contactgegevens dan uitgebreid.

 

 • Maak een  correcte schets van het ongeval
  De vakjes helpen u om de verhoudingen te respecteren. Teken duidelijk en vermeld zoveel mogelijk aandachtspunten, zoals verkeersborden, wegmarkeringen, verkeerslichten, straatnamen,…
  Duid de rijrichtingen aan benoem de voertuigen met A en B.

 

 • Voeg eventueel foto’s toe
  Maak indien mogelijk foto’s na het ongeval en voeg ze bij het aanrijdingsformulier. Het kan de schaderegeling versnellen.

 

 • Spreek  u niet uit over de aansprakelijkheid
  Zelfs als u ervan overtuigd bent dat u in fout bent, mag u dit niet vermelden op het formulier. Het is aan de verzekeraars om de aansprakelijkheid te beoordelen. U moet enkel de omstandigheden verduidelijken via het aanrijdingsformulier.

 

 • Lees alles nog  eens grondig na vooraleer u uw handtekening plaatst
  Vermijd schrappingen en controleer alles nog eens vooraleer u tekent. Er mag niks meer gewijzigd worden na de ondertekening. U kunt wel nog extra opmerkingen kwijt op de achterkant. Verwittig de politie als u niet akkoord gaat met de verklaringen van de tegenpartij.

 

 • Bezorg de tegenpartij het doorgedrukte exemplaar
  Er hoeft slechts één aanrijdingsformulier ingevuld te worden. Eén partij krijgt het origineel, de andere het doorgedrukte exemplaar.

  Bezorg het document aan uw verzekeraar

 

Lees hier wat nog te doen na een ongeval.

Verminderen