Kan ik tegelijk aan pensioensparen en langetermijnsparen doen?
Ontdek de bijbehorende producten

Wat is het verschil tussen pensioensparen en langetermijnsparen*?

​Uw wettelijk pensioen zal niet volstaan om uw levensstandaard te behouden na uw pensionering. U bouwt dus best zelf een aanvullend pensioen op. De federale wetgever heeft hiervoor twee belastingverminderingen voorzien: pensioensparen en langetermijnsparen. Maar wat is het verschil tussen beide?

Er zijn enkele belangrijke verschillen tussen pensioensparen en langetermijnsparen. We zetten ze op een rijtje:

  • De maximale premies voor pensioensparen en langetermijnsparen verschillen. Zo kunt u dit jaar voor pensioensparen maximaal 960 euro fiscaal voordelig storten (belastingvermindering van 30 %) of 1230 euro (belastingvermindering van 25 %). Voor het langetermijnsparen is dat 2310 euro.
  • De premietaks op de gestorte premies bedraagt 2 % voor langetermijnsparen. Voor pensioensparen is er geen premietaks.
  • De maximale premies worden anders bepaald. Belangrijk is dat de maximumpremie voor pensioensparen voor iedereen gelijk is: 960 of 1230 euro dus. Bij het langetermijnsparen hangt de maximale premie die u kunt storten onder andere af van uw belastbaar inkomen. Daarbij geldt 2310 euro als absolute bovengrens.Bereken hier het bedrag dat u kunt sparen!
  • De anticipatieve heffing op de 60ste verjaardag van de verzekerde (of op de 10de verjaardag van het contract als het onderschreven werd vanaf 55 jaar) bedraagt 8 % voor pensioensparen en 10 % voor langetermijnsparen.
  • Pensioensparen kunt u bijna altijd doen, als u belastbare inkomsten hebt. Om fiscaal voordeel te halen uit het langetermijnsparen, moet er nog ruimte vrij zijn in uw fiscale korf. Die korf bevat onder andere de belastingvermindering voor de kapitaalaflossingen, intresten en premies voor de schuldsaldoverzekering voor uw hypothecaire lening van uw eigen woning. Met andere woorden: afhankelijk van het Gewest waar u woont en wanneer u uw hypothecaire lening hebt afgesloten, bestaat de kans dat u geen of slechts een beperkt fiscaal voordeel immers ook de kapitaal- en intrestaflossingen en de schuldsaldoverzekeringpremie voor uw hypotheeklening.

Het fiscale voordeel dat u geniet is hetzelfde bij pensioensparen en langetermijnsparen als u beslist 960 euro te storten. Het bedraagt 30 % op de gestorte premies. Als u daarentegen beslist om meer dan 960 euro en tot 1230 euro te storten, bedraagt de belastingvermindering 25 % op de gestorte premies in het pensioensparen.

Weet ook dat pensioensparen en langetermijnsparen perfect combineerbaar zijn. Zo optimaliseert u uw fiscaal voordeel. En als kers op de taart: uw pensioenkapitaal zal heel wat groter uitvallen!

* Het langetermijnsparen waarvan in dit artikel sprake is, is de belastingvermindering die van toepassing is op de premies van individuele levensverzekeringen die niet gekoppeld zijn aan een hypothecaire lening.

Verminderen